Jag fann mig bada i ett hav av ljus, sugimoto i Arles

THE PHOTOGALLERY är på turné för att spana in nya fotoutställningar. "Arles in black" tillägnas det svartvita fotografiet i kulturstaden Arles, Provence. Visst får vi se ett och annat färgfotografi dyka upp med, men det är det s/v fotografiet som har fått ge temat dess namn i år. Rent historiskt så var det s/v fotografiet som var i fokus fram till 80-talets slut. Det vände dock när den tekniska utvecklingen exploderade och konstmarknaden fick upp ögonen för konstfotografiet i färg. Men vilken plats håller det svartvita fotografiet idag? realism eller fiktion, poesi, abstraktion eller ren nostalgi? årets utställning ”Arles in black” blev min favorit ändå Sugimoto i färg. Hans samarbete med Hermès "couleurs de l’ombre" var vacker och sensuell. Från slutet av 2009 till början av 2010, steg han upp varje dag kl. 5:30 för att se vilket ljus gryningen förde med sig. Solljus färdas genom det svarta tomrummet och far vidare genom prisman, för att till slut komma fram i ett oändligt spektra av färg. Sugimoto projicerade färgstrålen via en spegel. Köpte upp det sista lagret av polaroidfilm och började använda sin gamla polaroidkamera igen för att som han säger - i Tokyos vintermorgnar fann jag mig simma i ett hav av färg.

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Etikettmoln