Douglas Kirkland, född i Toronto, Kanada. Som ung grabb flyttade han till USA där han fick jobb som fotograf i New York. Hans karriär tog rejäl fart när han började fotografera för tidningen Life Magazine under bildjournalistikens storhetsperiod på 60 och 70-talet.

Den 17 november 1961 i Los Angeles träffades Douglas Kirkland och Marilyn Monroe för ett fotografiskt möte för tidningen Look Magazine. ”Jag var nervös, jag var ju bara en ung grabb och hon var den största stjärnan i världen. Jag ville göra det på mitt sätt, ge världen en annan bild av Marilyn, ett mer öppet och ärligare porträtt av henne”. Marilyn hade några krav och det var att om han nu ville att hon skulle fotograferas i sängen så skulle det vara på silkeslakan, det skulle finnas Dom Perignon och Frank Sinatra skulle höras från högtalarna. Allt för att skapa rätt stämning, och stämning blev det.

Vad ingen visste då var att dessa bilder kom att bli några av de sista bilderna på henne. Efter fotograferingen av Monroe föll alla bitar på plats och uppdragen började strömma in.  Douglas Kirkland har publicerat ett flertal böcker genom åren och hans fotografier finns representerade bl.a. på National Portrait Gallery i UK.