Jan Töve (f 1958) är fotograf och författare från Hökerum utanför Borås.
Han började sin yrkesbana som lärling hos en porträttfotograf, studerade sedan vid Dramatiska Institutet för att bli filmfotograf, men hoppade av, tog lärarexamen (1986), men kom kort tid därefter att ägna sig åt frilansyrket som stillbildsfotograf.

Jan Töve blev snart etablerad och känd för sina natur-och landskapsfotografier, först publicerade i den kritikerrosade Speglingar (1996) och sedan i den därpå följande Bortom redan (2001), som också uppmärksammats utomlands. År 1995 korades han till ”Årets nordiska naturfotograf” av tidningen FOTO och 2004 utnämndes han till ”Årets fotograf” av Naturvårdverket. Han är även flera år i rad vunnit i BBC Wildlife Photographer of the Year competition.

Jan Töve har genom åren erhållit åtskilliga priser och stipendier för sin fotografi. Han har även en rik produktion av böcker och utställningar – både i Sverige och utomlands – senast i samlingsutställningen Contemporary Landscapes på Oceanside MoMa i San Diego.

I sitt bildskapande söker Jan Töve idag alltmer gränslandet mellan natur, människa och samhälle, vilket kommer till uttryck i de senaste böckerna Riverside(2007), Silent Landscape (2012) och Faraway Nearby (utkommer på förlaget Hatje Cantz, september 2017).