The PhotoGallery visit Arles

Les Rencontres de La Photographie Fotofestival Arles 2015

Jag är i Arles på årets fotofestival och njuter.  Dagen innan har jag legat matförgiftad i ett dygn. Jag borde vara trött men årets upplaga är absolut en av den bästa och mest uppiggande på länge. Temat är "Rencontres de la Photographie" och festivalens chef, Sam Stourdzé lovade i förväg en tydlig vändning bort från bildjournalistik och reportage, mot ett mer tvärvetenskaplig konstnärligt fotografi, för som han säger "foto är en mötesplats för dialoger"

Mest älskade jag de historiska porträtten av Sandro Miller på Hollywood-stjärnan John Malkovitch. Helt betagen blev jag av ”Total Records” en utställning bara med legendariska skivomslag där man också får se originalfotografiet och ideerna bakom. Allt från Beatles ”Abbey Road” till favoriten Miles Davis ”Tuto”.  Sam Stourdze´ menar att konsten ger oss friheten att se det annorlunda.  Så vad är då en fotofestival? en fantastisk mötesplats för dialoger. Bra sådana.

 

Nette Johansson